Les “cançons ingènues” de Joan Cristo i Banda

M’han dit que us parle de Joan Cristo i Banda, un grup del Baix Llobregat (com Rosalía!), que tenen dos cançons publicades encara mig d’estranquis, Cançons ingènues. Quan es presenten parlen de seguida de Manel però volent diferenciar-s’hi a la vegada, com si la comparació els amenacés com una espasa de Dàmocles.

La crítica social, com a concepte aplicat a la música, és un eufemisme gastat per la crítica i la premsa per etiquetar les cançons que no parlen ni d’amor ni d’un costumisme estètic per a tietes, aquelles que punxen un poquet o molt al sistema. Vaja, que cançons de crítica social ho podrien ser pràcticament totes, i corresponen més a allò del que parlem amb els companys al cafè matinal. Joan Cristo i Banda tenen doncs crítica social, amagada, diluïda, submergida en xicotetes al·lusions, metàfores, els fons voltors per ací, la Marina Garcés per allà. En el seu moment es va dir que per ser un país normal els grups de pop en català havien d’abandonar la crítica social. Trampa. El problema original era que per a alguns “crítica social” es reduïa en exclusiva a fer odes sense metàfores al processisme, i no era això companys, no era això. Joan Cristo i Banda deixen entreveure cert gust per la ironia, no hi ha odes a cegues ni carnets de partit. Musicalment, en el que hem escoltat de moment en les Cançons ingènues hi ha un folk encara per vestir de més arranjaments. Vaja, el que sempre hem conegut com una maqueta.

Difícil avaluar què eixirà de Joan Cristo, si esdevindran uns Manel d’extraradi amb tota la crítica social que els de Barcelona mai han gosat tindre i amb una passió compartida pel ciclisme del cantant principal. Temps al temps.

Per Daniel Monfort (@elcadafal), crític musical Tresdeu.com, entre d’altres.

Vídeo-animacions de les dues cançons ingènues de Joan Cristo i Banda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s